[...] w różnych tkankach. Napiszę w skrócie, iż wyniki są niejednoznaczne, a ekspresja genów mRNA DIO2 w mięśniach spada, aktywność DIO pozostaje bez zmian, a w niektórych badaniach nie stwierdzano zmian. Z kolei DIO3 – aktywność w mięśniach szkieletowych jest wyższa lub taka sama, jak w grupie kontrolnej. Bardzo szczegółowe opracowanie [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
Bikini fitness to dość młoda kategoria zawodów sylwetkowych dla pań. Women’s Bikini-Fitness – wprowadzono w 2011 r. (w IFBB) i jest przeznaczona dla pań odżywiających się zdrowo oraz utrzymujących ciało w formie. Oceniane są zarysy sylwetki, proporcje, napięcie mięśni, zdrowy wygląd. Niepożądane są tu twarde, zarysowane mięśnie oraz zbytnie [...]
Nagłe śmierci sercowe sportowców zdarzały się, zdarzają i z pewnością będą się zdarzać. Nagła śmierć sercowa (SCD) jest najczęstszą przyczyną nagłego zgonu u sportowców, a szacunki różnią się znacznie, w zależności od populacji. Ostatnie dane mówią o tym, iż nagła śmierć sercowa występuje u: od 1 na 40 000 do 1 na 80 000 sportowców rocznie. [...]
[...] pierwszych 3-5 h po zakończeniu treningu. Sok z buraka, aronii lub marchwiowy Wykazano, iż mieszanka soku aronii i buraka zwiększa osiągi w treningu wytrzymałościowym. W badaniach Barbary Pospiesznej i wsp. opublikowanych w 2016 roku, u 11 pływaczek 8-dniowa suplementacja 0.5 l dziennie mieszanki soku z buraków i aronii zwiększyła osiągi w [...]
[...] (paradoksalnie, w niewielkich dawkach formoterol i salmeterol powodują spadek ciśnienia rozkurczowego krwi, z kolei formoterol zwiększył ciśnienie skurczowe krwi; inne badania mówią, iż lecznicze dawki formoterolu i salbutamolu, nie mają wpływu na ciśnienie krwi) , efedryna, pseudoefedryna, metylfenidat (zależnie od dawki) - mechanizm: [...]
[...] diety doskonale się spisują nawet w niewielkich dawkach. Z pewnością na pamięć ma wpływ regularna aktywność fizyczna oraz odpowiednia dieta, co udowodniono w licznych badaniach. Niemniej warto wiedzieć, które preparaty dostępne na rynku mogą długofalowo (albo wręcz doraźnie) zwiększać możliwości umysłowe. Różeniec górski – rhodiola [...]
[...] już spektakularne. Z kolei stałe podawanie małych dawek przynosi systematyczne efekty. Cóż, wybór należy do Ciebie. Jaki protokół podawania kreatyny jest skuteczniejszy? W badaniach naukowych wykazano, iż mięśnie mogą przyjąć ok. 155 mmol kreatyny na kg „suchej masy”, a to oznacza, iż dawkowanie powyżej 4-6 x dziennie po 5 g kreatyny jest już [...]
Większość kobiet chce się pozbyć tkanki tłuszczowej. Po przekroczeniu pewnego wieku spora część mężczyzn również szuka rozwiązań na nawarstwiający się tłuszcz. Wyniki badań wysokiej jakości wykazały, że 42% dorosłych z populacji ogólnej i 44% dorosłych pochodzących z mniejszości etnicznych chciało pozbyć się „zbędnych kilogramów”, a 23% chciało [...]
[...] na leptynę, występującej w tkance tłuszczowej białej. Najprawdopodobniej leptyna ma również wpływ na kości. Wysoka podaż węglowodanów w posiłku i paradoks leptyny W badaniach zaobserwowano, kompletnie różne reakcje organizmu w zależności od podaży węglowodanów, protein i tłuszczów w porcji. Jeden posiłek w większości składał się z [...]
[...] ryby. Warzywa gotowane na parze, ryba, ryż lub kasza gryczana. Czy muszę wykluczyć z diety pieczywo? Niekoniecznie. Obecna panika związana z pszenicą ma nikłe podparcie w badaniach naukowych. Celiakia dotyczy około 1% populacji. Z kolei nadwrażliwość na gluten dotyczy 6% populacji. Nagle wszyscy ludzie mają nietolerancję glutenu! Wiem, iż [...]
[...] XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% nagłych zgonów sercowych odpowiednio o 45% Dalsze badania wykazały zmniejszenie całkowitej śmiertelności i występowania incydentów sercowo-naczyniowych (tj. zawału mięśnia sercowego), spowodowane regularnym spożywaniem [...]
[...] „taka dawka kofeiny na nich działa” i… częściowo mają rację. Dlaczego? Bo to efekt psychologiczny, który ma pośredni wpływ na fizjologię. Dlatego często w badaniach naukowych wykorzystuje się efekt placebo, podając w znikomej dawce glukozę, cukier stołowy (sacharozę) czy maltodekstrynę. Tak samo współczesna pseudonauka, [...]
[...] alkoholu, stymulantów, niebieskiego światła (telefony komórkowe, tablety itd.). Sen jest niezmiernie ważny dla funkcjonowania oraz przedłużenia życia każdej osoby. W badaniach naukowych stwierdzono, iż niedobór magnezu może wpływać na rozwój miażdżycy. Niedobory przyczyniają się do postępu zwapnienia naczyń, zwiększenia stężenia [...]
Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]
[...] często spotyka się mobilne punkty diagnostyczne), okresowo zaś echo serca (USG serca). W rzadkich przypadkach potrzebny będzie rezonans serca lub inne, specjalistyczne badania (wg wskazań lekarza, kardiologa). Osoby, które nie miały do tej pory do czynienia ze sportem, powinny koniecznie sprawdzić funkcjonowanie układu krążenia pod [...]
[...] wzrostu mężczyzna ważył 127 kg i był chorobliwie otyły. Mężczyzna ułożył sobie dietę mającą ok. 2000 kcal, dodatkowo codziennie spacerował 45 minut, więc w efekcie schudł. W badaniach wykazano, iż przy bardzo dużej nadwyżce energetycznej węglowodany są choć w pewnej części utleniane, a całkowity wydatek energetyczny się zwiększa. Z kolei tłuszcze [...]
[...] prezentowanego w telewizji. Przykro mi, ale to nie są wiarygodne źródła informacji. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć musisz sięgnąć po opracowania fachowe, np. jakościowe badania naukowe oraz książki dotyczące biochemii i fizjologii. W dzisiejszym odcinku przyjrzymy się lekkim cyklom dopingowym i efektom, jakie możesz uzyskać będąc „na [...]
Diety wysokobiałkowe nie są niczym nowym. Publikacja Atkinsa o tego typu rozwiązaniu żywieniowym pochodzi z 1972 r. Jest z nimi związanych wiele mitów, przekłamań i nieprawdziwych informacji. Zamieszanie pogłębia „finansowe wsparcie naukowców” przez Fundację Atkinsa. Mechanizm nr 2: „Termiczny efekt pożywienia” DIT / SDA lub TEF, czyli [...]
[...] przez sportowców miało miejsce pod koniec lat 40’ lub na początku lat 50’ XX wieku (przodowali w tym radzieccy, później amerykańscy, następnie NRD-owscy sportowcy). SARM w badaniach naukowych W badaniach Jeffrey D. Kearbey i wsp. prowadzonych na szczurach, które początkowo ważyły średnio 267 ± 17 g. Szczury po 4 miesiącach: W grupie placebo [...]